BO/BSO

Natuurlijk komt Biokaatje graag langs op school of de BSO voor een leuke, actieve en indrukwekkende natuurontdekkingsles. Deze lessen worden op het moment gegeven door Gonny in het groen. Met een achtergrond bij museum Naturalis en in de theaterwereld is zij een zeer geschikte juf om deze lessen te geven.

Iedere les heeft een vergelijkbare opzet en duurt ongeveer een uur. Het begint met een vertelkring, of eigenlijk ‘kletskring’, waarbij zoveel mogelijk echte objecten aan de kinderen gegeven worden. Samen komen we erachter hoe het stukje natuur dat we die dag behandelen in elkaar zit. Daarop volgt een onderdeel waar de kinderen wat kunnen doen, dit is bijvoorbeeld iets knutselen, met microscopen werken of allebei. Bij sommige programma’s gaan we naar buiten om de knutsels uit te proberen of verder op onderzoek uit te gaan in de natuur bij anderen blijven we binnen om met ‘labwerk’ verder te gaan.

Een half uur vooraf is Gonny aanwezig om alles klaar te zetten en ze laat alles uiteraard weer netjes opgeruimd achter. Voor het geheel, dus inclusief reis-, voorbereidings- en materiaalkosten vragen we 75,- voor een uur.

Voor de BSO-programma’s ben ik op het moment verbonden aan de SDK en neem daarom nu geen andere klussen aan. Toch interesse of zit u buiten de regio van de SDK? Laat het even horen voor als dit mogelijk kan.

lijnen

Uilenballen pluizen – vanaf groep 3/4
(Zolang de voorraad strekt)IMG_1672

Uilenballen uitpluizen is een heerlijk priegelwerkje voor alle leeftijden. Daarnaast kom je ook nog eens waanzinnig veel te weten over wat de uilen allemaal eten. Hoe herken je van welk dier de botjes zijn en waar zitten welke vorm botten in een lijf?

lijnen

IMG_2458Botten puzzelen – vanaf groep 5/6

Voel, bekijk en onderzoek botten. Waar zitten ze in het lichaam en waarom hebben ze allemaal verschillende vormen. Puzzel als een wetenschapper met echte botten een skelet in elkaar. Er zijn twee volledige skeletten aanwezig, bij een grote groep kan dit in wedstrijdvorm gepuzzeld worden.

lijnen

Insecten – vanaf groep 3/4
(alleen in voorjaar en zomer)Insectenslurppotje

Hoe onderzoek je die kleine kriebelbeestjes nou als een échte bioloog? Met een insectenslurppotje! De deelnemers maken deze waarna we ze gaan gebruiken: kriebelbeestjes opzuigen (in het potje opzuigen, niet in je mond), bekijken en ontdekken wat voor beestje het eigenlijk is. We bekijken de mooiste vondsten onder een microscoop.

lijnen

unnamed16                                                  Verzameltocht – vanaf groep 1/2

Jonge kinderen hebben een neus voor mooie dingetjes vinden in de natuur. We gaan met zijn allen op zoek met mooie speurtochtdoosjes: zoek de mooiste dingen en plak het goede plaatje op de doos. Er liggen op de afgesproken plek extra mooie dingen maar thuis kan je natuurlijk ook heel veel vinden. De                                                        versierde speurtochtdoosjes met inhoud mee naar huis nemen.

lijnen

Slootleven – vanaf groep 3/4
(alleen in lente en zomer)Foto: basisschool De fontein Dordrecht

We kijken naar het wonderlijke leven in de sloot. Wat we vinden is afhankelijk van het seizoen, de sloot en onze inzet natuurlijk. Gewapend met schepnetjes en emmertjes gaan we op pad. Alles wat we vinden gaan we goed bekijken samen om te ontdekken wat het voor beestjes zijn. De mooiste vondsten bekijken we samen onder microscopen. Wat zit er veel in dat vieze slootje om de hoek!

lijnen
                                                                            Beest van Binnen –  groep 7/8

Hoe zittenreceived_1294034274010714 we nou eigenlijk in elkaar? Wat voor organen zitten er in ons lichaam en hoe ziet zoiets eruit? Met enkel plaatjes in boeken blijft het moeilijk voor te stellen, daar komt nog bij dat deze plaatjes het beeld geven dat het heel netjes bij iedereen hetzelfde is. Daardoor is het heel bijzonder om te zien bij een echt dier, een muskusrat en een inktvis, hoe organen eruit zien en erachter te komen dat we allemaal verschillen. Van buiten en van binnen.

lijnen

Kleinkijker – vanaf groep 3/4

FB_IMG_1498207092380

Waanzinnig interessant om echt te leren werken met microscopen. We maken preparaten voor onder de lichtmicroscoop en bekijken grotere objecten onder binoculaire. Van waterpest en watervlooien tot bloemen, spinnen en mooie schelpen.

 

lijnen

Wormenweetjes – vanaf groep 1/2

FB_IMG_1498206089225

Wormen zijn erg aparte beestjes, zonder ogen, oren of pootjes krioelen ze de hele bodem schoon. Met zijn allen ontdekken we allerlei leuke weetjes over deze dieren, gaan ze zoeken (daarnaast neem ik er genoeg mee zodat iedereen er eentje heeft) en maken we een wormenhotel. Deze leent de school of bso voor enkele weken zodat het gangen graven goed onderzocht kan worden.

lijnen

FB_IMG_1498207014925

Wetenschappelijk tekenen – vanaf groep 3/4

Biologen tekenen wat ze zien, zo leer je om goed te kijken naar de objecten en te bedenken wat er belangrijk is om te laten zien. Er staat een verscheidenheid aan objecten om te tekenen en ze leren om detailtekeningen te maken van wat ze willen vertellen over de objecten.

Comments are closed.