Wat?

Biokaatje maakt d.m.v. workshops, kinderpartijtjeslessen op school of een vaste cursusplek van de biologiewetenschap een waar feestje. Door de echtheid, het mogen aanraken en ervaren krijgen deelnemers het gevoel als ware biologen aan het werk te zijn. Dit enthousiasmeert over wetenschap bedrijven maar geeft ook waardering voor de wereld om ons heen.

We werken met echte objecten van botjes en fossielen tot opgezette dieren of zelfs dieren om van binnen te bekijken (uiteraard gespoeld en in een veilige vloeistof zodat het ‘schoon’ werken is). Ervaar hoeveel botten er eigenlijk in een lichaam zitten door skelet te puzzelen, wat een uil allemaal eet door uilenballen uit te pluizen of ga samen op verzameltocht en begin jouw eigen rariteitenkabinet.

Elk programma kan geboekt worden als workshop, kinderfeestje of les. Deze verschillen van elkaar in duur, opbouw en kosten. Hier in het kort de programma’s die ik op dit moment bied, bij de verschillende vormen (workshop, kinderfeestje of les) vindt u over elk programma meer informatie. Deze lessen komen ook terug in de cursus die twee keer per jaar gegeven wordt.

lijnen

Pluis erop los
(Zolang de voorraad strekt)

Uilenballen pluizen is niet alleen een verschrikkelijk leuk priegelwerkje maar ook nog eens heel leerzaam. De deelnemers leren over eten en verteren maar ook over de botjes in je lijf! Hoe herken je van welk dier de botjes zijn en waar zitten welke vorm botten? Te boeken als lesworkshop of feestje.

lijnen

Insectenslurpen
(Alleen in voorjaar en zomer)

Hoe onderzoek je die kleine kriebelbeestjes nou als een échte bioloog? Met een insectenslurppotje! De deelnemers maken deze waarna we ze gaan gebruiken: kriebelbeestjes opzuigen (in het potje opzuigen, niet in je mond), bekijken onder de microscoop en ontdekken wat voor beestje het eigenlijk is. Wonderlijk om te zien hoe die kleine beestjes eruit zien onder de microscoop! Te boeken als feestje, workshop of les.

lijnen

Bottenfeest

We bekijken botten eens goed van dichtbij. Waar zit welk botje en waar dienen die verschillende vormen toe? We puzzelen één of zelfs twee echte hondenskeletten in elkaar. Te boeken als les, feestje of workshop.

lijnen

Slootsafari
(Alleen in voorjaar en zomer)

We kijken naar het wonderlijke leven in de sloot. Wat we vinden is afhankelijk van het seizoen, de sloot en onze inzet natuurlijk. Gewapend met schepnetjes en emmertjes gaan we op pad. Alles wat we vinden gaan we goed bekijken samen om te ontdekken wat het voor beestjes zijn. Wat zit er veel in dat vieze slootje om de hoek! Te boeken als les, feestje of workshop.

lijnen

Verzameltocht

Jonge kinderen hebben een neus voor mooie dingetjes vinden in de natuur. We gaan met zijn allen op zoek met mooie speurtochtdoosjes: zoek de mooiste dingen, bekijk ze onder de microscoop en plak het goede plaatje op de doos. De versierde speurtochtdoosjes met inhoud mee naar huis nemen. Te boeken als les, feestje of workshop.

lijnen

 Beest van Binnen – Muskusrat

image8

Hoe zitten we nou eigenlijk in elkaar? Wat voor organen zitten er in ons lichaam en hoe ziet zoiets eruit? Met enkel plaatjes in boeken blijft het moeilijk voor te stellen, daar komt nog bij dat deze plaatjes het beeld geven dat het heel netjes bij iedereen hetzelfde is. Daardoor heel bijzonder om te zien bij een echt dier, een muskusrat, hoe organen eruit zien en erachter te komen dat we allemaal verschillen. Van buiten en van binnen. Te boeken als                                                les of workshop (en natuurlijk ook als feestje op aanvraag).

lijnen

Beest van Binnen – Inktvis

sepia van buiten

Sommige dieren zitten heel anders ‘in elkaar’ van wij. Inktvissen zijn mooie voorbeelden hiervan. Deze dieren behoren tot de koppotigen en eigenlijk zegt dat al genoeg. Toch moet ook dit lichaam functioneren net als die van ons, eten moet ergens naar binnen, verwerkt worden en ergens weer uit. En, ze moeten zich kunnen voortplanten. Mooi om samen het ‘systeem’ te ontdekken van deze wonderlijke organismen. Te boeken als les of workshop (en natuurlijk ook als feestje op aanvraag).

lijnen                                          Wormenweetjes

FB_IMG_1498206089225

Wormen zijn erg aparte beestjes, zonder ogen, oren of pootjes krioelen ze de hele bodem schoon. Met zijn allen ontdekken we allerlei leuke weetjes over deze dieren, gaan ze zoeken (daarnaast neem ik er genoeg mee zodat iedereen er eentje heeft) en maken we een wormenhotel. Deze mag mee naar huis zodat de gangen die ze graven mooi zichtbaar worden. Te boeken als les, feestje of workshop.

lijnen

KleinkijkerFB_IMG_1498207092380

Waanzinnig interessant om echt te leren werken met microscopen. We maken preparaten voor onder de lichtmicroscoop en bekijken grotere objecten onder binoculaire. Van waterpest en watervlooien tot bloemen, spinnen en mooie schelpen. Te boeken als les, feestje of workshop.

lijnen

FB_IMG_1498207014925

Wetenschappelijk tekenen

Biologen tekenen wat ze zien, zo leer je om goed te kijken naar de objecten en te bedenken wat er belangrijk is om te laten zien. Er staat een verscheidenheid aan objecten om te tekenen en ze leren om detailtekeningen te maken van wat ze willen vertellen over de objecten. Te boeken als les, feestje of workshop.

Comments are closed.